ALKOHOLLAGEN

 

alkohol

Alkoholtillstånd, lagen och serveringstillstånd

För att få sälja, eller servera som det heter i lagens mening, alkohol så måste man ha ett sk alkoholtillstånd. Som man hör på ordet så är det ett sammansatt ord alkohol tillstånd. Det kallas även för SERVERINGSTILLSTÅND. Tillståndet för att servera alkohol FÅR man inte, det måste man själv bevisa att man är lämplig nog att erhålla.

Alkoholhantering regleras i något som heter ALKOHOLLAGEN, i denna lag finner du alla de regler och lagar som du måste följa för att få servera alkohol på ditt serveringsställe. Vare sig det gäller slutna sällskap eller ett tillstånd till allmänheten så regleras det hela i denna alkohollag. Alkoholen är en viktig inkomstkälla när du driver din restaurang eller nattklubb. I och med den nya alkohollagen 2011, så ges nu även du som funderar på att starta café möjlighet att sälja alkohol.

Du finner mer om alkohollagen och all övrig information genom att klicka dig fram i menyn!

Vi i teamet bakom Krogarna.se finns alltid tillgängliga för dig! Vi svarar gärna på dina frågor! 

alkohollagen på nattklubb

Ansvarsfull alkoholservering

Men att läsa, och kanske framförallt förstå, alkohollagen är ju inte så lätt alla gånger! Ändå ställer myndigheterna krav på dig som har ett tillstånd för försäljning av alkohol. Du ska kunna regler, lagar och förordningar. Man talar om ANSVARSFULL ALKOHOLSERVERING, vilket innebär att du ska känna ett ansvar när du serverar någon eller några personer alkohol på din restaurang eller café.

Det här ansvaret stannar inte vid dig som innehavare av serveringstillståndet, det gäller även din personal. Det är därför mycket viktigt att du ser till att samtliga som jobbar med mat och dryck på ditt serveringsställe har RÄTT UTBILDNING och inser hur viktigt det är att vara rädd om både gäster och ditt serveringstillstånd/ alkoholtillstånd. Det är en mycket liten investering i pengar för att undvika problem i framtiden. Och som du säkert redan vet så är oftast den ena dagen inte den andra lik när man arbetar i en restaurang, på en krog eller ett café.

Vi har skapat utbildningar som gör att du kan känna dig trygg! Klicka på någon av våra utbildningar längst upp i menyn!

alkohollagen

Kommunens kunskapsprov!

Har du aldrig tidigare haft ett serveringstillstånd måste du genomgå ett prov hos din kommun, ett sk KUNSKAPSPROV. Detta prov kan du bara göra hos din kommun och detta kräver att du har tagit en utbildning. Du kommer inte att klara detta prov utan att först ha studerat!

Eftersom det har tillkommit nya delar i alkohollagen sedan 2011 är det mycket viktigt att den utbildning du väljer är noggrant upplagd med aktuell information. Tyvärr så finns det idag flera företag på marknaden för restaurangutbildningar som inte har uppdaterat sina utbildningar. Efter genomgången utbildning är du klar att boka tid hos kommunen för att avlägga kunskapsprovet!

Du bör välja en INTERAKTIV utbildning, dvs en utbildning som du kan genomföra på internet framför din egen dator. Du kan då studera i din egen takt och repetera hur många gånger du själv känner att du behöver. Du känner dig inte heller pressad av andra deltagare i klassen. Allt i din egen takt, och alltid till ett bättre pris, eftersom det inte behövs något klassrum och inte heller någon lärare!

Våra utbildningar är sammansatta av personer som jobbat i branschen länge och som dessutom kommer från myndighetssidan. Samtliga utbildningar är nya och går igenom de senaste kraven!

Du hittar vår utbildning i alkohollagen, dvs för alkoholtillstånd,  under SERVERINGSTILLSTÅND  längst upp i menyn.

 

vinglas

Risker och problem!

I din nuvarande verksamhet, eller i den som du just nu planerar att starta, så kommer det alltid att dyka upp frågetecken, problem och risker i någon form. Det är därför mycket viktigt att du är FÖRBEREDD, MEDVETEN och ANGELÄGEN om att hantera dessa delar. Detta kan du bara åstadkomma genom att utbilda dig, vara noggrann med allt i din verksamhet och aldrig chansa eller ta onödiga risker. Du kanske inte är ensam om att driva verksamheten och din omgivning litar på dig och att du ska sköta allt korrekt. Trots att man gör sitt bästa, så uppstår det situationer som man inte alltid rår över.

Investera i din verksamhet, du kommer att tjäna på det i längden! Vi har satt ihop ett antal ”paketlösningar” för dig, dessa lösningar är noggrant hopsatta efter de behov som vi VET att du har eller kommer att få!

Du hittar dessa under PAKETLÖSNINGAR på vår huvudsida krogarna.se!

Tack för att du läste ända hit, du verkar vara mån om din verksamhet!

Lycka till!

 

Alkohollagen -Lite fakta:

  • Utskänkningstillstånd, alkoholtillstånd och serveringstillstånd är alla samma sak!
  • Kommunens kunskapsprov är provet som du MÅSTE göra för att få serveringstillstånd.
  • Tillståndshavare är DU, serveringsansvarig är den som ansvarar när du inte är på plats.
  • Några länkar: Serveringstillstånd (Wiki) Sveriges alkoholpolitik (Wiki)

 postit 

 

 

Scroll to Top